PODCAST: PROFESSOR CHRISTIAN YDESEN FORTÆLLER OM NATIONALE TESTS TIL VIDENSKAB.DK

Professor mso, Christian Ydesen, fra forskningsgruppen CfU- Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning fortæller i denne podcast om, hvad der er op og ned i forhold til anvendelsen af test i folkeskolen. Podcasten er udarbejdet af Videnskab.dk

GØR NATIONALE TEST SKOLEN DÅRLIGERE?

Målet med de nationale test, da de blev indført i 2006, var at skabe en stærk evalueringskultur i folkeskolen, hvor lærerne »systematisk arbejder med at vurdere og reflektere over effekten af undervisningen med henblik på at øge kvaliteten.«

Testene skulle gøre det muligt for den enkelte kommune, skole og klasse at følge med i, hvor dygtige eleverne er, og om den enkelte lærer performer godt.

Professor mso, Christian Ydesen, forsker i netop test og inklusion, og i sin forskning har han set, hvordan testene smitter af på det pædagogiske arbejde helt ned i børnehaven.

Han har talt med skoler, som, efter at have klaret sig dårligt i nationale test, har lavet nationale-test-strategier for skolen, hvor de sætter tid af til at undervise eleverne i, hvordan de bliver testet.

"På den måde går testene fra at være et objektivt måleredskab til i stedet at blive det man underviser henimod", siger Christian Ydesen. Det har faktisk fået sit eget begreb; 'Teaching to the test'.

SPØRGSMÅL, DER BLIVER BESVARET I PODCASTEN

Men er det ikke rimeligt nok, at politikerne og skoleledere kan følge med i, hvordan det går med skolerne?
Og kan nationale test ikke få nogle lærere og elever til at stramme sig lidt mere an?

Alt det og meget mere kan du høre om i denne podcast.

Hør mere i podcasten

SAPERE AUDE-FORSKNINGSLEDERBEVILLING

Ydesen modtog for nylig en stor 'sapere aude-forskningslederbevilling' fra Danmarks Frie Forskningsfond. Det er i den forbindelse at Videnskab.dk har lavet denne poscast, som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I podcastern medvirker:

Christian Ydesen, professor på Aalborg Universitets Center for Uddannelses- og Evalueringsforskning
Andreas Rasch-Christensen, Forsknings- og udviklingschef på Via University College

Kilde: Videnskab.dk 29. august 2019 / Journalist Marie Barse

YDERLIGERE INFORMATION