Spis din science og dine bits

Institut for Kultur og Læring på AAU viste nye sanselige læringsteknologier frem ved det internationale fødevaretopmøde, World Food Summit, i København fornylig. Der skete i form af en workshop med titlen 'Spis din science og dine bits'.

KAN KUNSTEN BRUGES TIL AT FREMME LÆRING I DE NATURFAGLIGE OG IT-RETTEDE FAG?

Det tales for tiden meget om, at vi skal STEM-basere undervisningen i folkeskolen. At man skal have STEM-fagene (Science, Technology, Engineering and Mathematics) mere i spil i undervisningen.

Men hvad med kunsten? Kan man bruge kunsten til at fremme læring i de naturfaglige og IT-rettede fag?

Professor Bent Egberg Mikkelsen, Institut for Kultur og Læring, fortæller:

- Gennem et stykke tid har vi arbejdet med at bruge såkaldte kulinariske kunst- og udtryksformer (culinary arts) til at skabe læringsforløb, hvor elever fra de ældste klasser er med til at udvikle nye læringsforløb. Der er tale om forløb, der kan være med til at fremme kritisk tænkning, teamsamarbejde, designfærdigheder og indsigt i digitale teknologier.

WORKSHOP VED WORLD FOOD SUMMIT

I forbindelse med Fødevareministeriets World Food Summit fik Aalborg Universitets 'Young Minds Foodlab' mulighed for at vise eksempler på læringsforløb til et internationalt publikum.

Bent Egberg fortæller her om formålet med workshoppen:

Vi ønskede at vise, at en af vejene til et mere bæredygtigt og cirkulært baseret fødevaresystem kører bedst, hvis det går gennem kreative unge hjerner. Der var meget stor opmærksomhed omkring vores workshop, og der var stor interesse for de ting, vi viste frem i form af ”spiselig” dansk uddannelsesteknologi, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.

På billedet øverst ses Fødevareminister Mogens Jensen i snak med elever fra Coding Pirates fra Lindevangskolen og Science Pilots fra Kokkedal Skole. De unge fortæller om, hvordan man kan træne en LEGO EV3 robot til at gå til hånde i den daglige madlavning, så der bliver plads til både oplevelse og smag samtidig med at man kan begrænse madspild.

OM YOUNG MINDS FOODLAB

Young Minds Foodlab er udviklet sammen med studerende fra Kandidatuddannelsen i Læring og Forandringsprocesser (LFP), der hører hjemme på Institut for Kultur og Læring. Young Minds Foodlab har til hensigt at styrke brobygningen mellem LFP-uddannelsen og den voksende danske EdTech (Education Technology) industri.

En af målsætningerne for laboratoriet er at undersøge eksempler fra folkeskolen, hvor den digitale omstilling bliver brugt til at skabe innovative læreprocesser med sanseligheden og det kunstneriske element som omdrejningspunkt.

*)STEM er en forkortelse for Science, Technology, Engineering and Mathematics.

YDERLIGERE INFORMATION

Professor Bent Egberg Mikkelsen