Stormflod - ny bog i serien "100 danmarkshistorier"

Havet trængte ind over marker, huse og hele landsbyer, da en voldsom storm ramte det nordvestlige Jylland i 1825. Det ændrede livet i og ved Limfjorden. Læs hvordan i bogen Stormflod, som er del af serien 100 danmarkshistorier (16) og fagområdet Historie.

- Jeg harmes over, at den globale opvarmning er i fuld gang med at forandre livsbetingelser, kulturlandskab og miljø for altid. Derfor er det påtrængende at formidle fjordens flygtige og mangfoldige fortid for vores egen travle tidsalder. Stormflod er både et studie om et spændende stykke af Danmarks fortid og nutid og en kærlighedserklæring til det liv og den egn, jeg selv er rundet af, fortæller professor Bo Poulsen fra Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.

Vi kontrollerer naturen. Moderne huse og teknologi har gjort os trygge bag 3-lags termoruder, og landkrabber har tendens til at glemme naturens luner og rasen. Og dog. Når skybrud, storme eller tørke rammer landet, bliver vi mindet om naturens store kræfter, der kan forandre både dagligdag og fremtid. Klima, miljø og handling drøfter vi med stærkere og stærkere vindstyrke i disse år, alt imens vi haster hjem for at sikre telte, trillebøre og trampoliner. Det når vi for det meste.

Danmarkshistorien største naturkatastrofer

Men det gjorde indbyggerne på kanten af Nordvestjylland ikke i 1825. I Stormflod tager professor Bo Poulsen, Institut for Kultur og Globale Studier, Aalborg Universitet, læseren med tilbage til en af danmarkshistoriens største naturkatastrofer. Gennembrud-det ved Agger Tange ændrede livet ved Limfjorden, da saltvandet væltede ind over diger, huse og hele landsbyer. Både naturens liv og menneskenes. Havets gopler truede sildene, og ålene forsvandt, så både fiskere og fjordboere måtte genopfinde dagligdag og verden. Det gjorde fjordboerne ved at kigge mod markeder i Norge, Tyskland og Storbritannien.

Blæsten går frisk over Limfjordens vand

- Havet og fjorden, naturen og menneskene omkring Limfjorden har fascineret mig, siden jeg var barn, og med årene er det blevet en del af mig selv. Jeg tilhører den sidste generation, der kan huske stegte ål som en lokal folkespise, og jeg bliver rørt over at synge Blæsten går frisk over Limfjordens vande i godt selskab, siger professor Bo Poulsen.

Stormflod er den  24. bog i Aarhus Universitetsforslags serie 100 danmarks-historier. Bøgerne udkommer en gang om måneden i otte år og er centrale i projektet, der bl.a. omfatter appen Dyst!, materiale på danmarks historien.dk og kronikker i Politiken. Stormflod udkommer den 8. august 2019.

Professor Bo Poulsen
Institut for Kultur og Globale Studier